Nemci jedia stále menej mäsa, podstatne menej ako Slováci

Ľudia v Nemecku jedia stále menej mäsa. Podľa najnovších údajov Spolkového informačného centra pre poľnohospodárstva bola v roku 2022 jeho spotreba na osobu asi 52 kilogramov, čo je o 4,2 kilogramu menej ako v roku 2021. Je to najmenej od začiatku sledovania spotreby v roku 1989. Spotreba mäsa klesá v Nemecku už niekoľko rokov, minulý rok však prekvapila jeho razancia. Medziročne medzi rokmi 2020/2021 klesla o dva kilogramy a teraz o rok neskôr o vyše štyri. Najviac klesla spotreba bravčového mäsa – o 2,8 kg, hovädzieho a teľacieho zjedli o 900 g menej a hydiny o 400 g menej. Veľmi zaujímavé je v tejto súvislosti porovnanie so Slovenskom. U nás a v roku 2021 zjedlo na hlavu podstatne viac mäsa – takmer 70 kg na osobu. Jeho spotreba neklesá, ale naopak posledné roky rastie – za posledných 5 rokov (do roku 2021)  o vyše 37 percent. Nemecký Zväz výrobcov mäsa vidí hlavný dôvod nižšej spotreby v tom, že mäso výrazne za posledné dva roky zdraželo – v porovnaní s decembrom 2020 o 20 percent, hydina o 30 percent. Mäsospracujúci priemysel má navyše v Nemecku problém s negatívnym imidžom. Niektorí experti sa prikláňajú pri znižovaní spotreby mäsa k názoru, že je to dôsledok trendu nahrádzať mäso bezmäsitou stravou. Iní považujú tento dosah za zanedbateľný, keďže ponuka rastlinných produktov je aj v Nemecku obmedzená. V maloobchode bol pokles predaja ešte väčší ako jeho spotreba na obyvateľa. Je to dané tým, že ľudia v oveľa väčšej miere ako v rokoch pandémie jedia mimo dom – v kantínach a v reštauráciách a teda menej nakupuj ú – aj mäso.The post Nemci jedia stále menej mäsa, podstatne menej ako Slováci first appeared on GURMÁN na Slovensku.

prejsť na článok

Prehľad najčastejšie používaných materiálov pre vlákna kobercov.

Najčastejšie používané materiály pre výrobu kobercov, ich výhody a spôsob použitia pri pokládke. Materiál Polypropylén veľmi pevný materiál, odolný proti pliesni a antistatický. Je lacnejší, ale aj menej pružný ako napr. polyamid. Dobre sa farbí, preto s

prejsť na článok

Robusta vs. Arabica aký je medzi nimi rozdiel?

Najznámejšími druhmi káv sú jednoznačne odrody Arabica a Robusta. Hoci sa niektorým “kavovým laikom” môže zdať, že sú rovnaké, existuje medzi nimi niekoľko rozdielov. Prinášame vám zopár tých najzásadnejších. Hlavným rozdielom je pravdepodobne to, že káva

prejsť na článok

Lízanky bez cukru s vlastným obrázkom

Chceš skúsiť niečo nové, inšpiruj sa Izomalt je sladidlo z cukrovej repy, vhodné pre diabetikov, má o polovicu menej kalórií ako cukor. Z izomaltu sa dajú vyrobiť krásne ozdoby na torty ale my začneme s lízankami. Sú jednoduché, efektné a hlavne spravia r

prejsť na článok

Okinawská diéta : overený recept na dlhovekosť !

Vedeli ste, že Japonci sa sto rokov dožívajú častejšie ako ktorýkoľvek iný národ na svete? Okrem toho, takmer nikto tu netrpí obezitou. Najlepšie sú na tom obyvatelia Okinawy. Má to svoje príčiny, okrem iného napríklad stravovanie či dôvera v liečivú silu

prejsť na článok

SEER a SCOP? Ako vyrátame účinnosť klimatizácie?

Doba praje energeticky efektívnym zariadeniam. Čím menej spotrebuje, tým lepšie pre životné prostredie, ale najmä pre peňaženku. Ako zistíte, či vami vybraní model je dostatočne úsporný?

prejsť na článok