MÁM ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL. AKO HO ZNÍŽIM STRAVOU?

Cholesterol je prirodzenou súčasťou nášho tela a je životne dôležitý pre fungovanie organizmu. Cholesterol je dobrým sluhom, ale zlým pánom. Ak sú hodnoty cholesterolu v krvi vysoké, stáva sa problémom. Môže spôsobovať ďalšie ochorenia, hlavne tie súvisiace s cievami – ateroskleróza (kôrnatenie ciev), vysoký tlak, ale tiež diabetes.  Zvýšený cholesterol trápi viac ako tretinu Slovákov. Hlavnou príčinou vysokého cholesterolu je strava, zlé návyky v našom životnom štýle, stres a tiež čoraz menej pohybu. Ľudia žijúci pod tlakom, ktorí zabúdajú na pravidelné stravovanie, prípadne ich hlavnou zložkou stravy sú rýchle jedlá, jedlá s vysokým obsahom sacharidov (múčne jedlá, chlieb, ale aj ryža, cestoviny, veľa zemiakov) by si mali hodnoty cholesterolu sledovať. Je u nich predpoklad rozvinutia tohto ochorenia, hoci necítia žiadne príznaky. Dobrou správou je, že zvýšený cholesterol sa dá upraviť – a to aj bez liekov, prírodnými prostriedkami, či jednoduchými zmenami v strave nasadením cholesterolovej diéty. Naučíme vás ako na to. Aké sú správne hodnoty cholesterolu – mám zvýšený cholesterol? Hodnoty cholesterolu sa merajú z krvi. Vysoký cholesterol sa označuje pri hodnotách cholesterolu vyšších ako 6,2mmol/l. Vtedy zvyčajne lekár nasadzuje cholesterolovú liečbu liekmi. Ak ste diabetik alebo máte obezitu, liečba vám bude nasadená aj pri nižších hodnotách. Existuje dobrý a zlý cholesterol? Aký je medzi nimi rozdiel? Do kategórie zvýšený cholesterol vás zaradia ak máte hodnoty cholesterolu vyššie ako 5,2mmol/l. Pri správnej úprave stravy sa v tejto fáze dá dosiahnuť významné zníženie cholesterolu na normálne hodnoty a to už dokonca v priebehu niekoľkých mesiacov. Nemusíte užívať lieky, stačí len do jedálnička zaradiť potraviny znižujúce cholesterol a túto cholesterolovú diétu skutočne dodržiavať. Ak vytrváte, vaše telo sa vám odmení tým, že hodnoty cholesterolu sa znížia, čo prospeje zdraviu ciev a srdca. Ako znížiť cholesterol stravou? Na zníženie cholesterolu v krvi je potrebné sa zamerať na svoj jedálniček ako na celok a urobiť v ňom viaceré zmeny. Tieto rady sú jednoduché a nevyžadujú veľké náklady, je na ne potrebná hlavne pevná vôľa a čas. Zvýšený cholesterol – čo nejesť? Zabudnite na nízkotučné produkty – hoci v minulosti sa považovali za hlavnú zložku cholesterolovej diéty, tento názor je už prekonaný. Tuky sú pre fungovanie organizmu veľmi dôležité. V nízkotučných produktoch prijímate do tela namiesto skutočných živín stabilizátory, zahusťovadlá a zbytočné chemické prísady. Diéta na zníženie cholesterolu by mala naopak obsahovať čo najviac živín a počas nej by sa mali užívať potraviny telu prirodzené, jednoduché a čo najmenej spracované. Zbytočný cukor – úprimne sa pozrite na zloženie vášho jedálnička a zistite, kde všade prijímate cukor. Cukor do kávy znížte na polovicu, alebo ho úplne vyraďte, sladké raňajky nahraďte napríklad cottage cheesom s medom, po obede si namiesto koláčika dajte radšej orechy alebo sušené ovocie. Biely cukor by z vašej domácnosti mal zmiznúť úplne – priamo zapríčiňuje poruchy metabolizmu tukov (čo vedie k zvýšenému cholesterolu) a zvyšuje hodnoty adrenalínu a teda aj vnútorného podráždenia organizmu. Nahraďte ho hnedým cukrom, ale aj ten používajte uvážene. Cukor to nie sú len sladkosti. Nebezpečnejšie sú potraviny, ktoré nepovažujeme priamo za nezdravé, ale ich častá konzumácia pôsobí na zvyšovanie cholesterolu a tiež na tráviace problémy. Ide o jedlá s vysokým glykemickým indexom, ktoré sú plné sacharidov. Tu patria hlavne: múčne jedlá, biele pečivo, ale aj zemiaky, ryža a cestoviny. Ak chcete znížiť cholesterol stravou zmeňte tieto bežné prílohy za zdravšie – zemiaky nahraďte šalátom, batátmi, ryžu zameňte za quinou. Ako by mala vyzerať strava ak máte vysoký alebo zvýšený cholesterol? Váš jedálniček pri nízkocholesterolovej diéte by mal obsahovať tieto potraviny znižujúce cholesterol: Olivový olej – zaradenie olivového oleja je jednoduchý krok, ktorý má významné účinky na zníženie cholesterolu a celkovo na zdravie ciev a srdca. Kupujte kvalitný panenský olivový olej a nešetrite nim. Pridajte si ho pokojne aj do každého jedla. Olivový olej obsahuje priam zázračnú látku hydroxytyrozol, ktorá zabraňuje oxidácii „zlého“ LDL cholesterolu. Okrem toho pomáha udržiavať normálnu hladinu krvného tlaku. Tieto účinky olivového oleja sa využívajú aj v niektorých prírodných liekoch na zníženie cholesterolu. Strukoviny – pravidelne varte jedlá zo strukovín. Väčšina strukovín obsahuje nulový cholesterol. Obsahujú však veľa vlákniny, ktorá pomáha tráveniu a strukoviny výborne zasýtia. Hrach, šošovica, bôb, cícer – to všetko sú strukoviny, ktoré sa dajú pripraviť zdravým spôsobom (prívarok, nátierka, teplý šalát s olivovým olejom). Ak si zvyknete konzumovať strukoviny denne, znížite cholesterol až o jednu pätinu. Jedzte zdravé tuky – diéta pri cholesterole by nemala byť bez tukov, hoci si to veľa ľudí mylne myslí. Samozrejme, nemáme na mysli tuky v polotovaroch, fast foodoch – tým sa vyhnite! Zdravé tuky obsahujú tieto potraviny: orechy, ryby, domáce vajíčka, kokosový olej, semienka – ľanové, chia semienka, sezamové semienka. Pravidelný pohyb – nemusíte sa hneď stať fitnes nadšencom s ťažkými činkami. Na zníženie cholesterolu je oveľa dôležitejšie mať pohyb pravidelný – každý deň sa snažte chodiť pešo, vymeňte výťah za schody, ráno si doprajte rozcvičku (napríklad jógový pozdrav slnku) a večer pretiahnite telo v strečingovom cvičení. Stačí aj 15 minút cvičenia s videami na internete a určite sa budete cítiť lepšie po mnohých stránkach. Medzi potraviny na zníženie cholesterolu patrí aj mrkva, jablko, kyslá kapusta, brokolica, mandle, avokádo. Tieto rady na zníženie cholesterolu stravou sú skutočne jednoduché. Ich dodržiavanie vám okrem účinkov na cholesterol prinesie aj iné zdravotné benefity. Uvidíte, že zaradením spomínaných potravín do stravy sa vám podarí znížiť cholesterol bez liekov. Chce to len vaše odhodlanie a pevnú vôľu. Držíme vám palce! Prečítajte si ďalšie typy na zníženie cholesterolu stravou. Znížte cholesterol prírodnou cestou The post MÁM ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL. AKO HO ZNÍŽIM STRAVOU? appeared first on Ako na cholesterol.

prejsť na článok

Pre život dôležité informácie

Dalším klamným závěrem je otázka cholesterolu. Cholesterol je jedním z nejdůležitějších prvků pro přežití lidského těla. Když začne tělo produkovat více cholesterolu, má k tomu důvod. Tímto důvodem rozhodně není blokovat srdeční tepny. Hladinu cholesterol

prejsť na článok

Pupočník ázijský

Latinský názov: Centella asiatica antioxidant, cholesterol, neplodnosť, cievy, pamäť

prejsť na článok

Kokorík mnohokvetý

Latinský názov: Polygonatum multiflorum nespavosť, menopauza, neplodnosť, ateroskleróza, cholesterol, psychika, cukrovka, dezinfekcia, tuberkulóza

prejsť na článok

Zlý cholesterol čo by ste o ňom mali vedieť

Mnoho ľudí sa nazdáva, že cholesterol je zlý všeobecne. Môže predsa za upchávanie ciev, infarkt, či mozgovú mŕtvicu. Avšak, ak by sme na tému cholesterolu nahliadali len čierno-bielo, nebolo by to správne. Celkový cholesterol sa totižto delí na dobrý chol

prejsť na článok

Hloch obyčajný

Latinský názov: Crataegus laevigata kadiovaskulárny systém, vysoký tlak, psychika, cholesterol, obličky, močové kamene, nespavosť, menštruácia, menopauza, potencia

prejsť na článok