Jablčný ocot: aké má nežiaduce účinky?

Jablčný ocot je čím ďalej tým viac populárnejšie posledných pár rokov. Je obľúbený u ľudí, ktorí dbajú na svoje zdravie, chcú schudnúť alebo ho užívajú kvôli zdravotným problémom. Pre ľudské zdravie má pozitívne účinky, avšak existujú aj dôkazy o tom, že jablčný ocot môže mať aj nežiaduce účinky. Čo je jablčný ocot a aké má nežiaduce účinky pre ľudské telo? 1Čo je jablčný ocot? Jablčný ocot sa používa už po tisíce rokov. Predtým sa používal v starovekom Egypte, aby dodalo jedlu lepšiu chuť a tiež, že dlhšie vydržalo. Za objavenie jablčného octu najskôr vďačíme šťastnej náhode. Pravdepodobne to bola chyba pri výrobe liehu, ktorá spôsobila, že džbán so zle zakrytým vekom skynul. V tej chvíli bol ocot na svete a ľudia zo všetkých kútov sveta ho začali používať vo svojich pokrmoch. Vedeli ste, že jablkový ocot je dôležitou prísadou mnohých receptov av dnešnej dobe patrí do každej kuchyne? Nielen vďaka svojim liečivým účinkom, ale aj jeho príjemnej chuti. Na začiatku výroby octu je jablkový džús. Fruktóza v šťave je fermentovaná na kyselinu octovú pomocou kvasiniek a baktérií. Ocot vďaka tomu získava svoju charakteristickú a kyslú chuť. Kyselina octová má aj mnoho zdravotných výhod, o ktorých si tu tiež povieme v našom článku. 2Aké sú nežiaduce účinky jablčného octu? Jablčný ocot má mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Avšak je tu aj malý háčik… Aj jablčný ocot môže mať negatívny vplyv na vaše zdravie. Čo všetko môže spôsobiť? 1) Žalúdočné problémy Vzhľadom na to, že jablčný ocot je pomerne kyslý, niektorí ľudia ho môžu zle znášať. Nie každý z nás sa s týmto problémom môže stretnúť, ale ak máte nejaké žalúdočné problémy, alebo ste iba „náchylní“ k bolestiam v žalúdku, tak vám odporúčame sa vyhnúť vyššej konzumácii jablčného octu. Štúdie na ľuďoch a zvieratách zistili, že jablčný ocot a kyselina octová môžu znižovať chuť do jedla a tým podporovať pocity plnosti, čo môže viesť k prirodzenému zníženiu príjmu kalórií. Je dôležité povedať, že jablkový ocot pridaný v jedle nemusí byť žiadnou veľkou prekážou. V skutočnosti ide o to, že nejde o zázračný a kúzelný lektvar, ktorý by ste mali piť po fľašiach každý deň. 2) Kazí zubnú sklovinu Pri štúdiách a výskumoch bolo objavené, že kyslé potraviny a nápoje poškodzujú zubnú sklovinu. Navyše bolo v testoch dokázané, že konzumácia kyseliny octovej môže poškodiť zubnú sklovinu. Erózia zubnej skloviny je rozhodne niečo, čomu sa chcete vyhnúť, akonáhle sa u vás prejaví. Odborníci tvrdia, že dlhodobé pitie jablčného octu môže viesť k erózii zubov. 3) Znižuje hladinu draslíka v krvi Najskôr je dôležité spomenúť, že v súčasnej dobe neexistujú žiadne „väčšie“ štúdie o účinkoch jablčného octu na hladinu draslíka v krvi a zdraví kostí. Existuje iba jedna lekárska správa, ktorá spôsobila po užívaní octu nízku hladinu draslíka v krvi a strate kostnej hmoty. Išlo o 28-ročnú ženu, ktorá konzumovala denne 250 ml jablčného octu, ktorý riedila pred konzumáciou vo vode. Po prijatí do nemocnice boli prijaté s nízkou hladinou draslíka v krvi a ďalšími anomáliami v krvi. Lekári jej navyše diagnostikovali osteoporózu. Pokiaľ vo vašom tele sa drasticky zníži hladinu draslíka, môže sa u vás objaviť ochorenie zvané hypokaliémia. Tento druh ochorenia môže ovplyvniť vaše zdravie kostí znížením hustoty kostí a tým, že sú viac náchylné na zranenie. 4) Môže viesť k nízkej hladine cukru v krvi Ďalším vedľajším účinkom jablčného octu je to, že môže znižovať hladinu cukru v krvi. Ak jablčný ocot užívate spolu s liekmi na cukrovku, môže to spôsobiť, že hladina cukru v krvi klesne na veľmi nízke hodnoty. Ak nezačnete liečbu včas, môže to vaše telo viesť k mnohým zdravotným komplikáciám, a dokonca aj v extrémnych prípadoch upadnutia do kolapsu. 5) Popálenie krku Vedeli ste, že jablčný ocot môže spôsobiť popálenie pažeráka? Podľa jedného výskumu bolo preukázané, že náhodné prehltnutie škodlivých tekutín môže spôsobiť, že kyselina octová spôsobí popálenie hrdla (pažeráka). Lekári preto odporúčali, že jablčný ocot môže byť považovaný na „žiravinu“, ktorá by sa mala skladovať mimo dosahu detí. Ešte by som rád spomenul, že popálenie pažeráka sa môže stať až v tých horších prípadoch. V tých „lepších“ môže dôjsť k podráždeniu krku, ktorý je spôsobený kyselinou octovou v krvi. V súčasnej dobe však neexistujú štúdie, ktoré by potvrdili popálenie pažeráka priamo samotným jablčným octom. 6) Spúšťa zažívacie problémy Jablčný ocot je kyslej povahy, pretože ľudia pijúci jablkový ocot pravidelne môžu byť svedkami žalúdočných nevoľností alebo zažívacích problémov. Tieto tráviace problémy môžu zahŕňať plynatosť a nadúvanie. 3Ako na správne dávkovanie? Odporúčané dávkovanie jablčného octu sa líši od jedného prírodného produktu k druhému. Všeobecne závisí od rôznych faktorov, ako je celkový stav, vek a či sú nejaké zdravotné komplikácie. Zatiaľ čo typická dávka je 15 až 30 ml (1 až 2 polievkové lyžice) zmiešané s vodou pred jedlom alebo po jedle. V súčasnosti však neexistujú dostatočné vedecké dôkazy o tom, ktoré by podporovali vhodné alebo bezpečné rozmedzie dávok. Dávkovanie je vždy dôležité, aj keď je produkt považovaný za „prírodný. 4Pomáha jablčný ocot liečiť pätovú ostrohu? Jedným slovom povedané.. Áno. Jablčný ocot patrí k jedným z účinných prostriedkov, ktoré pomáhajú znižovať bolesť a opuchy spôsobené pätovými ostrohami. Jednoducho namočte čistý uterák do jablčného octu a obtočte im postihnuté miesto. Tento krok opakujte denne a uľaví sa vám. 5Aké má výhody? Vedci skúmali účinky jablčného octu viac u zvierat a izolovaných buniek ako u samotných ľudí. Zatiaľ čo ľudské štúdie o výhodách jablčného octu sú obmedzené, niektoré štúdie a výskumy naznačujú sľubné výsledky: Pomáha regulovať hmotnosť Zlepšuje diabetes 2. typu Zlepšuje zdravie srdca Zlepšuje príznaky kŕčových žíl The post Jablčný ocot: aké má nežiaduce účinky? appeared first on FitnessMix.

prejsť na článok

Čo sa stane, ak budete každý deň ráno na lačno užívať jablčný ocot s medom

Už ste určite počuli o rôznych zdravých receptoch, ktoré obsahujú jablčný ocot. Aj na našej stránke sme o tom písali už viackrát. Kombinácia jablčného octu a medu je ďalšou jedinečnou zmesou, ktorá dokáže urobiť s vaším zdravím také malé zázraky. V dnešno

prejsť na článok

Moringa a jej účinky pre zdravie

Moringa je strom, ktorý rastie v Indii. Jej listy majú blahodárne účinky pre zdravie. Všetky účinky ako aj kontraindikácie nájdete v článku. ✔️ redukuje vysoký krvný tlak ✔️ znižuje krvný cukor ✔️ pôsobí ako antioxidant ✔️ má anti-bakteriálny účinky ✔️ ur

prejsť na článok

Výhody užívania CBD

Kanabidiol je populárny prírodný liek používaný pri mnohých bežných ochoreniach. Výhody milujú ľudia po celom svete. Aké benefity užívanie CBD prináša? Prečo vyskúšať CBD? CBD, najmä v kombinácii s T

prejsť na článok

Ako dlho trvá, kým sa prejavia účinky CBD?

CBD interaguje s mozgom a telom prostredníctvom mnohých mechanizmov. Po požití CBD interaguje s celým radom bielkovín v tele a centrálnym nervovým systémom. To, ako dlho trvá, kým sa prejavia účinky, závisí od rôznych faktorov. Líši sa to podľa všetkých r

prejsť na článok

NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI KETO DIETE

Aké sú teda najčastejšie chyby pri ketogénnej diéte a čoho sa vyvarovať, aby ste minimalizovali nežiaduce príznaky?

prejsť na článok