Hrad Stará Ľubovňa

Ak ste milovníkom histórie určite si v nej nájdete svoj obľúbený hrad. My Vám prinášame skvelý tip na návštevu Ľubovnianskeho hradu, ktorý patrí medzi Top 10 hradov na Slovensku. Nachádza sa len 40km od našich Apartmánov Lomnica. Ľubovniansky hrad nie je zrúcanina, ako väčšina hradov. Je to udržiavaný hrad s výhľadom ako sa patrí. Hneď pred vstupom Vám do rúk vložia brožúrku aby ste sa ľahšie zorientovali a môžete sa vybrať na objavovanie. Ľubovniansky hrad postavili začiatkom 14. storočia. Do dejín hradu sa osobitne zapísal rok 1412, keď panovníci Uhorska a Poľska podpísali v jeho priestoroch dohodu o mieri. V rokou 1655 tam boli uschované poľské korunovačné klenoty. Na hrade bol v 18. storočí zadržaný slávny dobrodruh, cestovateľ a vojak Móric Beňovský. Dnes patrí štátu a je v ňom vlastivedné múzeum s historickou, národopisnou expozíciou. K najcennejším častiam hradu patrí hlavná veža s výhľadom na Tatry a Tri koruny. V barokovom paláci je dobový nábytok. Prezentované sú tam cechy a remeslá, história hradu a posledných majiteľov Zamoyských. Prehliadka trvá asi 80 minút. Budete mať zážitok aj z vystúpenia sokoliarov. Pod hradom je múzeum ľudovej architektúry, jeden z najmladších skanzenov na Slovensku. Tvorí ho 25 objektov, ktorým dominuje zrubový gréckokatolícky kostolík z Matysovej z roku 1833, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi. Zrubové obytné domy zo začiatku a prvej tretiny minulého storočia pochádzajú z okolitých obcí. Súčasťou skanzenu sú hospodárske objekty, ako stará kováčska vyhňa, alebo mlyn s valcovou stolicou. Osobitne pre deti je zaujímavý pohľad do školy z čias prvej republiky. Viac info nájdete tu Hrad Ľubovňa Lucia, recepčná Príspevok Hrad Stará Ľubovňa je zobrazený ako prvý na Apartmány Sileas.

prejsť na článok

Kapušiansky hrad 23. 4. 2023

23. 4. 2023 vychádzka na Kapušiansky hrad 19 turistov zo Sabinova sa v nedeľu stretli o 8:30 hod., aby zdolali Kapušiansky Čítaj viac The post Kapušiansky hrad 23. 4. 2023 appeared first on KST Slovan Sabinov.

prejsť na článok

Hrad Devín

Hrad Devín síce neleží v centre mesta alebo jeho bezprostrednej blízkosti, ale aj tak predstavuje jednu z dominánt Bratislavy, ktorú by si jej návštevníci nemali nechať ujsť. Nachádza sa v mestskej časti Devín, na sútoku Dunaja a Moravy a je ideálnym mies

prejsť na článok

4. 6. 2023 Lipovský hrad

4. júna 2023 sa sabinovskí turisti zúčastnili plánovanej turistickej akcie klubu. Príjemná prechádzka s dobrou partiou Čítaj viac The post 4. 6. 2023 Lipovský hrad appeared first on KST Slovan Sabinov.

prejsť na článok

Penzion Stará Hora

Penzion Stará Hora je místem pro klidnou dovolenou ve vinařském kraji, kde se nacházejí Velké Pavlovice. Penzion stoji poblíž cyklostezek, a tak si zde na své přijdou i milovnici cyklistiky. Penzion Stará Hora svým hostům nabízí 8 moderně apartmánů.

prejsť na článok

Siedmy deň

Obhliadka jedného z najväčších hradov v Európe Spišského hradu a na spiatočnej ceste návšteva historického mesta Levoča. Spišský hrad patrí medzi najrozsiahlejšie hradné komplexy Európy a je najväčším hradom na Slovensku. Jeho rozloha je unikátna – via

prejsť na článok