Folklórny festival

Začalo sa to regionálnymi prehliadkami amatérskych dedinských folklórnych súborov, ktoré sa začali organizovať v roku 1960 v Krakovanoch. Z Obecnej kroniky obce Krakovany od roku 1945: „V roku 1959 sa začala stavba kultúrneho domu, dostavaný bol v roku 1965, a dobudovanie javiska sa uskutočnilo až v roku 1966. Okresné slávnosti piesní a tancov sa po prvýkrát v Krakovanoch konali 15. mája 1966. V roku 1967 bol pri príležitosti konanie Krajských slávností piesní a tancov vybudovaný pri kultúrnom dome amfiteáter. Krajské slávnosti piesní a tancov sa konali v Krakovanoch od 11. júna 1967.“  Folklórne slávnosti Krakovany 1972 Významnou mierou sa o vznik festivalu v Krakovanoch zaslúžila Anna Horanská. Zaujala ju ľudová kultúra, ktorá v tom období ešte v dedine stále žila a v roku 1950 založila folklórnu skupinu Oráč, ktorej členmi boli obyvatelia Krakovian. Začala navštevovať kurz pre choreografov v Bratislave a bola členkou Krajskej poradne ĽUT (Ľudová umelecká tvorivosť) a na základe jej návrhu sa konali v Krakovanoch Západoslovenské folklórne slávnosti v rokoch 1973 až 1975. Zásluhou nadšenej a organizátorsky schopnej učiteľky Anny Horanskej sa napokon slávnosti roku 1967 presťahovali do Krakovian, kde sa uskutočňovali do roku 1975. Súbory od roku 1971 vystupovali okrem Krakovian aj v Piešťanoch. 11. júna 1967 sa v Krakovanoch konal ôsmy ročník folklórnych slávností. K histórii festivalu slovami Anny Horanskej: „Prvé Západoslovenské folklórne slávnosti piesní a tancov sa konali v roku 1956 v Piešťanoch. Po 2. ročníku sa ukázalo, že by sa nemali konať v mestskom prostredí, ale v prostredí dedinskom so zachovalými folklórnymi tradíciami. Tretí ročník ZFS sa konal vo Vrbovom v amfiteátri, pričom výdatnú pomoc poskytol závod Trikota Vrbové. Závod Trikota rozširoval svoju výstavbu, pričom bol zlikvidovaný amfiteáter, a tak 8. ročník ZFS sa konal na základe návrhu členky Krajskej poroty ĽUT v Bratislave v Krakovanoch v kultúrnom dome a v nedokončenom amfiteátri.“ Keď sa Západoslovenské folklórne slávnosti presunuli v roku 1976 na Myjavu, v Krakovanoch sa aj naďalej konal Okresný folklórny festival, neskôr len Folklórny festival Krakovany a od roku 2007 Župný festival kultúry, kedy záštitu nad podujatím prevzal Trnavský samosprávny kraj. Ďalšie články The post Folklórny festival appeared first on FS Lusk.

prejsť na článok

Zahraničné folklórne súbory vo Fiľakove

XXVII. Medzinárodný Novohradský Folklórny Festival bude prebiehať v čase od 26. do 30. júla vo viacerých mestách novohradského regiónu, medzi inými aj vo Fiľakove. 28-ho júla bude patriť hradný areál folklórnym súborom zo Španielska, Turecka a z afrického

prejsť na článok

Fires Burning Festival II. (22. 4. 2023, Bratislava)

V Bratislave sa na konci apríla bude konať black metalový in-door festival, ktorý privíta kapely z viacerých kútov sveta. The post Fires Burning Festival II. (22. 4. 2023, Bratislava) appeared first on Bes Webzine.

prejsť na článok

Festival Verím Pane

Pozývame na hudobný festival Verím, Pane, ktorý sa uskutoční v Námestove 21.- 23. 7. 2023. Tešia sa na vás Sima Magušinová, Jana Zubajová, aj otec biskup Jozef Haľko. VP-2023-plagat Všetky ostatné informácie sa dozviete na verimpane.sk.

prejsť na článok

Fotografický festival Fotosféra v Prahe

11. októbra 2014 sa v Prahe Holešoviciach konal fotografický festival Fotosféra. Zúčastnili sa ho aj zvučné mená českej fotografie ako Jindřich Štreit, Antonín Kratochvíl či Jan Saudek. Organizátori však pri zostavovaní programu oslovili aj DierkovuKomoru

prejsť na článok

Príprava na fašiangovú veselicu

Dňa 22. 2. 2019 o 16.00 h sa u nás v domove seniorov HRONOV uskutoční FAŠIANGOVÁ VESELICA, na ktorú Vás srdečne pozývame. K dobrej nálade nám zahrá folklórny súbor PONIČAN.

prejsť na článok