ESĽP zisťuje, či pri odpočúvaní Fica nezneužili právo. Je to už druhý takýto prípad

Eurpsky sd pre udsk prva (ESP) si vyiadal od Slovenska podklady avysvetlenia k odpovaniu poovnckej chaty vobci ifre, na ktorej sa vroku 2021 stretval predseda Smeru Robert Fico sviacermi advoktmi apodnikateom Miroslavom Bdrom.Spolone tam preberali vvoj trestnch sthan proti niekdajm verejnm funkcionrom zry predchdzajcich vld Smer atie proti synovi M.Bdra Norbertovi. Na ESP sa so sanosou proti odpovaniu obrtil R. Fico ete zaiatkom leta.To, e sd poiadal, aby sa Slovensko ksanosti vyjadrilo znamen, e ju vnma ako zmyslupln.Podrobnosti onej zverejnilESP vpondelok 27. novembra. Ministerstvu spravodlivosti bola oznmen pred tromi tdami.Druh vnimon prpadESP ktomuto prpadu vydal ajtlaov sprvu, o sa nedeje asto.Prinou me by to, e ESP vnma tento prpad ako exponovan, pretoe saovate sa medziasom ujal funkcie predsedu vldy lenskej krajiny Rady Eurpy.Ako druh vysvetlenie sa ponka vnos podozren, ktor ESP preveruje. Ide iba o druh prpad vhistrii Slovenska, vktorom sa sd pta, i orgny presadzovania prva nezneuili prvo na skryt anedovolen el.Dosia bola tto tma nastolen iba v svislosti s jedinou krajinou Eurpskej nie Bulharskom. Ilo oprpad disciplinrneho sthaniasudkyne za kritick nzory. Inak ESP dovedna rieil zneuitie prva len v krajinch, ktor s znme nzkou kvalitou demokracie a vldy prva Rusko, Turecko, Ukrajina i Azerbajdan.Konkrtne ide o lnok 18 Dohovoru o ochrane udskch prv, ktor m zloito znejci nzovHranice pouitia obmedzen vkonu prv: Obmedzenia, ktor tento dohovor pripa pre uveden prva a slobody, sa nesm poui na in el ne na ten, na ktor boli uren.V praxi ide o situcie, kedy naprklad vzba v skutonosti nesli na to, aby sa trestn iny riadne a neruene vyetrili, ale na to, aby sa umlali nepohodln kritici (naprklad Rusko).Prsnejie posudzovanieAk raz sd niekde vid podozrenie zo zneuitia prva, pre dotknut lensk krajinu Rady Eurpy je nron ho vyvrti. Svis to sprsnejmi kritriami posudzovania, ktor ESP definovalete vroku 2017.

prejsť na článok

ESĽP rozhodol v prípade Verčimák proti Slovenskej republike v prospech Slovenskej republiky

ESĽP zverejnil 19. októbra 2023 rozhodnutie v prípade Verčimák proti Slovenskej republike, ktorým vyhlásil sťažnosť za neprijateľnú z dôvodu zneužitia práva podať sťažnosť.

prejsť na článok

ESĽP vyhlásil rozsudok v prípade Plechlo proti Slovenskej republike

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že došlo k porušeniu práva sťažovateľa na rešpektovanie súkromného života a korešpondencie (článok 8 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd).

prejsť na článok

ECB zisťuje názor Európanov na nové témy eurových bankoviek

Európska centrálna banka (ECB) sa občanov Európy pýta na ich názor na navrhované témy nasledujúcej série eurových bankoviek. Od 10. júla do 31. augusta 2023 môžu všetci občania eurozóny odpovedať na otázky prieskumu na internetovej stránke ECB. V záujme r

prejsť na článok

Rodinné právo

Rozvod manželstva, zrušenie a vyporiadanie BSM, starostlivosť o maloleté deti a iné The post Rodinné právo appeared first on Advokátska kancelária JUDr. Juraj Macík | Sme orientovaní na výsledky pre klientov.

prejsť na článok

Ústavné právo

Ústavné sťažnosti, zastupovanie pred Ústavným súdom SR a iné The post Ústavné právo appeared first on Advokátska kancelária JUDr. Juraj Macík | Sme orientovaní na výsledky pre klientov.

prejsť na článok