DRUHY SUSHI OCHUTNAJTE ICH VŠETKY

Vedeli ste, koľko druhov sushi existuje? Naučte sa ich rozpoznať a nabudúce už budete vedieť, ktoré sushi si v špecializovaných sushi reštauráciách či sushi baroch objednať. Uvidíte, že budete chcieť ochutnať všetky! MAKI SUSHI Najzákladnejší a zároveň v Japonsku najobľúbenejšídruh sushi. Slovo “maki” v Japonštine označuje rolku, resp. niečo zrolovaného. Názov tohto druhu sushi je odvodený od bambusovej podložky “Makisu”, pomocou ktorej sa maki sushi vytvára.Maki sushi je rolka plnená najčastejšie sushi ryžou, rybou a zeleninou. Z vonkajšej strany je obalená v morskej riase Nori. Občas sa môžete stretnúť maki obalenými v omelete, uhorke alebo sezamových semienkách.Maki sushi sa zvyčajne servírujú po 8 kusoch 2,5 cm vysokých roliek, ktoré sa dajú pripraviť naraz na jednej bambusovej podložke. Dobrý sushi majster dokáže pripraviť všetky rolky rovnaké. DRUHY MAKI SUSHI Najzákladnejšou podobou maki sushi je “hosomaki” – klasická tenká rolka obalená v Nori riase, plnená ryžou a jednou zo základnej ingrediencii podľa voľby.Maki môžeme rozdeliť napr. na sushi rolky s uhorkou – kappamaki, s tuniakom – tekkamaki, ale existuje tiež mnoho menej známych variant.Tsunamayomaki obsahuje tuniaka a majonézu, negitoromaki je rolka plnená tuniakom a cibuľkou. Futomaki (Futo znamená tučný) je maki z celého plátku Nori (na vonkajšej strane) a niekoľkých ingrediencií. Ako základ sa často používa japonská vaječná omeleta – tamago yaki. Na Futomaki sushi sa surová ryba používa veľmi zriedka.Maki sushi sa podáva s nakládaným zázvorom, chrenom wasabi a sójovú omáčku a je vhodným typom pre ľudí, ktorí chcú ochutnať sushi prvýkrát v živote. URAMAKI: OBRÁTENÉ SUSHI Maki sushi “naopak”. Ryba a Nori riasa sú obalené v ryži a tá je obalená v kaviári, sezame alebo bylinkách. Asi najznámejším druhom je tzv. California Roll, ktorý obsahuje uhorku, avokádo, krabiu tyčinku, japonskú majonézu a ryžu, ktorá je obalená v sezame.Tento nejaponský druh sushi priamo vyzýva k rôznym experimentom, ako napríklad miesto sezamu alebo kaviáru použiť plátky rôznofarebných rýb, avokáda… Fantázii sa medze skrátka nekladú. NIGIRI SUSHI Nigiri sushi si veľmi jednoducho pripravíte aj doma! Ryžový valček sa tvaruje pomocou ruky. Ryžu formujeme a stláčame tak, aby sa v prstoch (Japonci často jedia rukami) alebo medzi jedálnymi paličkaminerozpadla.Na tomto valčeku ryže, ktorý je občas potrený wasabi chrenom, je naaranžovaný precízne odrezaný kúsok surovej ryby, zeleniny alebo vaječnej omelety.Nigiri sushi sa odporúča vložiť do úst rybu smerom na jazyk, aby si človek viac vychutnal jej chuť.Podáva sa s nakládaným zázvorom, chrenom wasabi a sójovou omáčku. SASHIMI SUSHI Druh sushi bez ryže. Je vhodný aj pre diabetikov, ktorí si strážia príjmu cukru v potrave.Ide o pláty surovej, čerstvej, precízne nakrájanej ryby. Hrubšie nakrájané plátky sa podávajú so sójovou omáčkou, tenké plátky je ideálne podávať s ponzou – japonská citrusová omáča.Ako všetky druhy sushi, aj tento pri servírovaní upúta elegantným naaranžovaním na tanieri.Podáva sa s wasabi a zázvorom. CHIRASHI (CHIRAŠI) Chirashi môžeme prirovnať k “sushi šalátu” . Podáva sa v miskách a dochucuje sa sójovou omáčkou a wasabi.Spôsoby servírovania Chirashispodnú vrstvu v miske tvorí sushi ryža a na nej je ozdobne naaranžovaný mix rôznych surovínryža aj ostatné suroviny sú premiešané TEMAKI SUSHI – NAJJEDNODUCHŠIE SUSHI Temaki je ideálny druh sushi pre domácu prípravu. Každý si jednoducho svoj kornútok z riasy Nori naplní podľa vlastnej chuti. GUNKAN Väčší druh sushi, približne 25 gramová ryžová rolka je potretá troškou wasabi a obalená v sušenej morskej riase širokej asi 2,5 cm. Priestor medzi okrajom riasy a ryže sa vyplní kaviárom z lososa alebo z lietajúcich rýb – Tobiko.

prejsť na článok

Sushi I

Sushi I Do pl tov riasy Nori zabal me na pr žky nakr jan avok do uhoriek č nskej kapusty červen papriku N plň do sushi miesto ryže: frac12; mal kapustn hl vky 2 lyžice wakame 2 tipky organic himalajskej soli 1 chren - cca. 7cm 2 hrnč

prejsť na článok

Sushi II

Sushi II Do pl tov riasy nori zabal me na pr žky nakr jan avok do uhoriek č nskej kapusty červen papriku N plň do sushi miesto ryže: frac12; hrnčeka vla sk ch orechov 2x mrkva 1 lyžica miso 2 lyžice teriaky om čky 1 lyžička wakame pr

prejsť na článok

Bufet otvorený

Čo urobiť ak človeku škvŕka v bruchu? Počas lyžovačky kľudne môže vyvstať takáto dilema. Sú tri možnosti ako zahnať hlad. Nosiť si jedlo so sebou, ísť sa najesť domov alebo ochutnať špeciality bufetu pri podbrezinskom vleku. Na Liptove ľudia zväčša žijú d

prejsť na článok

Májový Sládkov

AKTUÁLNE NA VÝČAPE Voľba sládkov MÁJ! ŠARIŠ IPA naša Ochutnajte príjemne osviežujúci Session India Pale Ale. Pri príprave tohto piva sme spojili to najlepšie zo Slovenska a z Ameriky, a vytvorili tak perfektnú kombináciu. IPA naša je svetlé zvrchu kvasen

prejsť na článok

Properties

Dvaja programátori sedia v bare. Okolo prejde poriadne ceckatá baba. Jeden vraví: - Bože, tá má iné properties! - Ehm..., včera som to čekoval, všetky sú read only! , smutne dodá druhý.

prejsť na článok