Domáci černicový džem – recept

Pripraviť si domáci černicový džem je jeden z najobľúbenejších spôsobov ako spracovať černice. Černice sú plody pomerne nenáročnej rastliny ostružiny černicovej. Rastú na okrajoch lesov, ale aj v mnohých záhradách. Napriek množstvu tŕňov, ktorými sú rastliny obsypané, oplatí sa siahnuť po ich plodoch. Sú totiž priam až nabité zdraviu prospešnými látkami vitamínmi, minerálmi, flavonoidmi, antioxidantmi a napríklad aj kyselinou listovou. Vďaka týmto látkam  prospejete zdraviu a kráse svojej pokožky,  zbavíte telo škodlivín a škodlivých chemických látok, pomôžete správnemu fungovaniu metabolizmu, pomôžete zmierniť zápaly prebiehajúce v tele, ale prispejete aj k správnemu fungovaniu nervov a k psychickej pohode. Ako ale spracovať sladké a šťavnaté plody tak, aby v nich zostalo čo najviac vitamínov a zdraviu prospešných látok? Najjednoduchšie a časovo najúspornejšie je černice zamraziť a neskôr ich použiť na pečenie, do pudingov alebo do obľúbených raňajkových kaší. Trochu viac času a námahy vás bude stáť, ak sa rozhodnete pripraviť si z černíc domáci černicový džem. Odmenou za takto strávený čas vám bude nielen neodolateľná vôňa a chuť, ale aj dobrý pocit a „leto“ uskladnené v zaváraninovom pohári. Aby ste to mali čo najjednoduchšie, pripravili sme pre vás overené recepty s černicami. Pripravte si vlastný domáci černicový džem, černicový lekvár alebo černicový sirup, vďaka ktorým si aj v zime spomeniete na leto. Najlepší černicový lekvár – recept Lekvár sa od džemu odlišuje svojou konzistenciou a prípravou. Kým džem musí obsahovať kúsky ovocia a varí sa priamo s cukrom, lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia a až následným pridaním cukru. Na prípravu lekváru aj džemu budete potrebovať: 1 kg černíc 500 g cukru 2 lyžičky kyseliny citrónovej Voliteľne Džemko 2:1 Dozreté černice oberte – najlepšie dozreté černice sú také, ktoré vám pri oberaní doslova samé ostanú medzi prstami. Vtedy sú najsladšie a najchutnejšie. Dôkladne ich umyte vo vode s trochou pridanej soli alebo lyžicou octu – napomôže tomu, aby ovocie opustil drobný hmyz. Ešte raz prepláchnite v čistej vode a nechajte chvíľku odkvapkať na sitku. Černicový lekvár – postup  Ak máte odšťavovač a chcete pripraviť černicový lekvár bez jadierok, černice odšťavte. Ak odšťavovač nemáte, rozpučte černice na kašu a prepasírujte cez sito. V hrnci s hrubým dnom za stáleho miešania priveďte šťavu k varu a varte, až kým zmes nezačne hustnúť. Vtedy za stáleho miešania prisypte cukor a kyselinu citrónovú. Miešajte naozaj dôkladne a neustále, zmes nesmie prihorieť, pretože výsledný černicový lekvár by bol horký. Či má vami pripravený černicový lekvár tú správnu konzistenciu zistíte tak, že na malý tanierik nalejete lyžicu uvarenej zmesi a necháte ju vychladnúť. Ak je konzistencia taká, akú si želáte, odstavte zmes z ohňa, naberačkou ju ešte horúcu ponalievajte do vopred dôkladne umytých zaváraninových pohárikov. Uzatvorte viečkom a obrátené hore dnom nechajte vychladnúť na linke. Tento postup je časovo pomerne náročný. Pomôcť si môžete želírovačom Džemko 2:1, vďaka ktorému bude varenie černicového lekváru oveľa rýchlejšie. Obsah balíčka Džemka zmiešajte s 2 lyžicami cukru a pridajte do ovocnej šťavy na začiatku varenia, pričom už nepridávajte ďalšiu kyselinu citrónovú. Kratším varením sa v černicovom lekvári uchová viac vitamínov. Černicový džem – postup  Džem sa vyznačuje tým, že obsahuje kúsky ovocia a je skôr rôsolovitý. Ak si chcete pripraviť vynikajúci černicový džem, ideálne je umyté a očistené černice prekladať vo vrstvách s cukrom rovno do nádoby s hrubým dnom, v ktorej budete černicový džem variť. Priveďte zmes za stáleho miešania k varu a varte až do dosiahnutia vhodnej konzistencie (overte ju skúškou na malom tanieriku). Ak sa pri varení tvorí pena, zbierajte ju lyžicou z povrchu. Pridajte kyselinu citrónovú. Aj pri varení černicového džemu môžete použiť Džemko 2:1 – zrýchli proces varenia, kúsky ovocia sa menej rozvaria a ostane ich zachovaných viac. V tom prípade už nepridávajte ďalšiu kyselinu citrónovú. NÁŠ TIP Pri výrobe černicového džemu alebo lekváru sa nemusíte báť ani experimentovania s koreninami a iným ovocím. Pridajte k černiciam pri varení škoricu, obohatí arómu džemu a dodá mu korenistý nádych. Najlepšie je použiť škoricu celú, ktorú na konci varenia zo zmesi jednoducho vyberiete. Ak vám súčasne dozrievajú maliny, pridajte ich k černiciam na začiatku varenia. Černice aj maliny spolu chuťovo veľmi dobre ladia a výsledný džem bude skvelý. Černicový džem bez jadierok  Ako sme si vysvetlili vyššie, džem by mal obsahovať kúsky ovocia. Pripraviť černicový džem bez jadierok vlastne znamená, že si musíte  uvariť černicový lekvár – ovocie musíte dôkladne prepasírovať alebo odšťaviť. Varenie môžete zrýchliť tým, že cukor a želírovač Džemko 2:1 prisypete hneď na začiatku varenia. Ak sú černice veľmi sladké, môžete použiť aj Džemko 3:1, vtedy znížte množstvo pridaného cukru na 350 g na 1 kg ovocia. Černicový džem bez chémie Černice sú veľmi náchylné na plesne – veľmi rýchlo chytajú pleseň aj pri dozrievaní, keď veľmi veľa prší. O to náročnejšie je pripraviť černicový džem bez konzervačných látok. Základom úspechu je použiť absolútne čerstvé černice hneď po obratí a po umytí ich hneď ďalej spracovávať. Černice uvarte s cukrom, ak sa chcete vyhnúť aj použitiu kyseliny citrónovej, pridajte namiesto nej šťavu z jedného citrónu. Použitia kyseliny citrónovej sa ale vôbec nemusíte obávať, je to prírodná konzervačná látka, ktorá sa nachádza v citrusových plodoch. Černicový sirup Ďalším dobrým spôsobom, ako spracovať černice a uchovať v nich čo najviac zdraviu prospešných látok, je pripraviť černicový sirup. Má krásnu farbu, skvelú chuť a milovať ho budú nielen deti. Černicový sirup bez varenia  Ingrediencie: 1 kg černíc 1 kg cukru 1 l vody 50 g kyseliny citrónovej Postup: Umyté a odstopkované černice čo najviac popučte a zalejte vodou. Pridajte kyselinu citrónovú, dobre premiešajte a odložte do chladničky na 48 hodín. Aspoň dvakrát za deň černice premiešajte. Po 48 hodinách prepasírujte zmes cez husté sito tak, aby ste zmes zbavili všetkých jadierok a pevných častí. Do šťavy pridajte cukor a dôkladne premiešajte, aby sa cukor kompletne roztopil. Prelejte sirup do čistých, vysterilizovaných fliaš a dobre uzavrite. Sirup, ktorý ste nevarili, je potrebné uskladniť v chladnom a tmavom priestore a urýchlene spotrebovať. Varený černicový sirup  Túto alternatívu sirupu odporúčame ako bezpečnejšiu a menej náchylnú na pokazenie. Ingrediencie: 1 kg černíc 1 kg cukru 1 l vody 50 g kyseliny citrónovej 5 černicových listov Postup: Umyté a odstopkované černice čo najviac popučte a zalejte vodou. Pridajte kyselinu citrónovú, cukor a umyté listy černice. Zmes priveďte k varu a na miernom ohni varte 5-10 minút. Odstavte z ohňa, listy vyberte a zvyšnú zmes prepasírujte, aby ste ju zbavili všetkých pevných častí. Uvarený sirup nalejte do čistých, vysterilizovaných fliaš a dobre uzavrite. Zavárané černice Z černíc nemusíte uvariť len černicový džem, ale môžete ich aj zavariť.  Do čistého a vysterilizovaného zaváraninového pohára nasypte vrstvu umytých a usušených černíc, zasypte ich vrstvou cukru a vrstvy striedajte až takmer po vrch pohára. Do každého pohára nasypte štipku kyseliny citrónovej. Poháriky uložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby siahala až nad viečko. Priveďte vodu k varu, následne odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť. Takýmto spôsobom zavárané černice vysterilizujete a budete môcť použiť kedykoľvek počas roka, či už ako kompót, do pečenia alebo do pudingov a kaší. Využitie černíc Černice sú priam nabité vitamínmi a zdraviu prospešnými látkami. 100 gramov černíc obsahuje toľko vitamínu C, že pokryje 35 % dennej odporúčanej dávky. Okrem toho obsahujú vitamíny A, B, E, K, sú výborným zdrojom vápnika a horčíka. Obsahujú flavonoidy, ktoré pôsobia antioxidačne, pomáhajú zbavovať telo škodlivín a tým znižujú riziko vzniku nádorov. Obsiahnuté antioxidanty omladzujú a podporujú regeneráciu buniek, čím pomáhajú udržiavať zdravú a krásnu pleť. Černice sú aj skvelým prírodným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je nesmierne dôležitá pre zdravý vývoj plodu konzumácia černíc sa preto odporúča tehotným ženám. Majú silné protizápalové účinky, zmierňujú bolesti kĺbov. Vďaka vysokému obsahu vlákniny upravujú metabolizmus a priaznivo pôsobia pri tráviacich problémoch ako hnačky a koliky. Vďaka obsahu horčíka podporujú správnu funkciu nervov. A to zďaleka nie sú všetky pozitívne účinky, ktorými môžu černice prispieť správnemu fungovaniu nášho organizmu. Nech už sa rozhodnete spracovať černice akokoľvek, s prípravou vám spoľahlivo pomôžu naše produkty na zaváranie. Autor: Zdenka Nemcová The post Domáci černicový džem – recept appeared first on Mäspoma.sk.

prejsť na článok

Recept: MAKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ BEZ MÚKY

Aj takto vyzeralo naše víkendové pečenie ???Recept je mimoriadne jednoduchý, zaberie len 10 minút. A koláčik je zaujímavý, chutný a hlavne zdravý ??? INGREDIENCIE NA RECEPT: 3 jabĺčka 200 mletého maku 1bal. kypriaceho prášku 1 PL chia semiačok 2 vaj

prejsť na článok

Zavárané hrušky Recept

S nástupom jesene prichádzajú pri spracovaní ovocia na rad aj hrušky, ktoré sú v našom podnebnom pásme veľmi typickým ovocným druhom. Charakteristická chuť hrušiek sa preto často prenáša aj do typických jesenných koláčov a jedál. Hrušky obsahujú veľké mno

prejsť na článok

Recept 3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor i

prejsť na článok

Recept 2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor i

prejsť na článok

Recept 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor i

prejsť na článok