Čo ste o medovníčkoch nevedeli

Vedeli ste, že medovníčky sa až do konca 19. Storočia vytláčali do drevených foriem? Až potom začali medovnikári používať kovové formičky ako ich poznáme dnes. Drevené formy si vyrábal každý medovnikár sám a dedili sa po generácie. Preto boli naozaj originálne a pestro zdobené. Často sa používali motívy náboženské, či zvieracie. Ale nechýbali ani domčeky, topánky, či kolísky. Medové srdcia symbolizovali lásku a priateľstvo, tak isto ako aj dnes ich mládenci dávali svojim dievčatám. Ako sa pripravovali kedysi Medovnikári kupovali med priamo od včelárov aj s plátmi. Med pred použitím sa varil v kotle s pridaním určitého množstva vody. Ešte horúci sa nalial do dreveného koryta a pridávali k nemu ražnú múku. S drevenou lopatou sa potom vymiešalo riedke cesto. Vychladnuté sa uložilo v drevených nádobách na tmavé miesto, kde sa nechávalo stáť niekoľko mesiacov, ba i rokov. Čím bolo cesto staršie, tým bolo kvalitnejšie. Kvalita cesta však závisela od cukornatosti a hustoty medu. Cesto státím mierne kyslo (fermentovalo) a v surovom ani upečenom stave nestrácalo dlhý čas na akosti ani chuti, dlho sa mohlo uchovávať čerstvé. Najkvalitnejší medovník Najdrahším a najkvalitnejším medovníkom bol tzv. Marcipán, i keď iný ako ho poznáme dnes. Na jeho výrobu sa používal čistý prvotriedny med, hladká pšeničná múka, vajcia, kypriaci prášok a rôzne prísady (hrozienka, oriešky, mandle) a koreniny (škorica, klinčeky, muškátový kvet). Cesto sa neformovalo, pieklo sa vcelku a predávalo pokrájané na kusy. Medovníčky na našom území sú už dlhé storočia. Do Bratislavy sa dostali z Nemeckého Norimbergu cez Linz a Viedeň. Bratislavský medovnikársky cech sa oddelil od Viedenského v roku 1681. Bol cechom celouhorským a za členov mal majstrov z Bratislavy, Modry, Prešova, Levoče a banských miest. Medovník alebo perník Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, je medzi nimi rozdiel. Pravé medovníkové cesto je vyrobené s pridaním medu. Ak sa pridáva aj med aj cukor, cesto je už považované za perníkové, hlavne ak sa pridáva aj perníkové korenie a sušený mletý zázvor. Teraz asi mnohí prišli na to, že pripravujú Vianočné perníky a nie medovníky. Nesmúťte, podstatné je, aby boli medovníky či perníky chutné, nezáleží na tom ako ich voláte. Vyskúšajte naše recepty na medovníky, či perníky Vytláčané medovníky Dášine medovníčky Mandľové medovníky Špaldové medovníky Gaštanové medovníky Džemový perník Perník ako pavučinka

prejsť na článok

Vianočný príbeh so Šaškou Baškou

V utorok 19.decembra 2023 sa našou škôlkou už od rána ozýval detský džavot a piesne Šašky Bašky. Deti sa už nevedeli dočkať vianočného príbehu Šašky Bašky o priateľstve a o

prejsť na článok

Ako vyrobiť vlastné tričko? Jednoduchý návod krok za krokom

Vlastné tričko je super nápad na darček pre kohokoľvek alebo originálny spôsob, ako sa odlíšiť. Na prvý pohľad sa však môže zdať zložité dostať sa k nemu. Ak si neviete rady a obávate sa toho, že by ste si potlač na vlastné tričko nevedeli zrealizovať, čí

prejsť na článok

Slovenský Grand Canyon extra tip na výlet

Slovenský Grand Canyon extra tip na výlet v blízkosti Košíc Jednoznačne vám odporúčame Zádielsku Tiesňavu Slovensko má veľa krásnych miest a možno ste to nevedeli, ale môžete tu nájsť aj Slovenský Veľký kaňon Zádielsku dolinu. Necelých 10 minút jazdy od

prejsť na článok

Čo ste nevedeli o rukaviciach

Čo ste nevedeli o rukaviciach V starovekej Perzii, Ríme a Grécku sa nosili palčiaky. V stredoveku však rytieri potrebovali lepší pohyb prstov. A tak prišiel jeden z najväčších vynálezov v histórii ochrany rúk prstové rukavice. V priebehu času sa rukavic

prejsť na článok

Hračkoskúšači Sárka a Lianka, malé geologičky

Keď som dcérkam povedala, čo som na nich našila, do akej súťaže sa zapojila, tak samozrejme chceli vyskúšať všetky hračky, len túto konkrétnu nie. Avšak, keď som im prezradila, že ste nás vybrali a povedala im, čo budeme skúšať, nevedeli sa hračkoskúšania

prejsť na článok