Bezpečnosť pri práci s elektrickými zariadeniami a v kuchyni

Bezpečnosť pri práci s elektrickými zariadeniami a v kuchyni Ak chceme dosiahnuť čo najvyššiu bezpečnosť zamestnancov na pracovisku, je potrebné vykonávať technické, organizačné a výchovné opatrenia, ktoré sú založené na pravidelnom oboznamovaní zamestnancov s pravidlami BOZP a následným dodržiavaním predpisov.Oboznamovanie zamestnancov s pravidlami BOZP sa vykonáva vždy pred nástupom do zamestnania alebo v deň nástupu a následne v periodicite každých 24 mesiacov. Avšak, niekedy ani tieto opatrenia nie sú dostačujúce a je potrebné vykonať ďalšie špecifické opatrenia podľa konkrétneho druhu pracovnej činnosti. Bezpečnosť pri práci s elektrickými zariadeniami Pri elektrických zariadeniach si je potrebné uvedomiť, že pôsobenie elektrického prúdu na človeka môže mať smrteľné účinky. A tak treba aj k tejto práci pristupovať. Veľkosť el. prúduPrejavy na organizmu1 – 3 mAmravenčenie, jemné brnenie vo svalochod 10 mAochrnutie svalov ovládaných vôľou20 mAochrnutie dýchacích svalovnad 30 mAochrnutie a zástava srdca*následky úrazu sú závislé od celkového fyzického stavu poškodeného a doba, počas ktorej prúd prechádza telom Bezpečnostné opatrenia pri práci s elektrickými zariadeniamiskontrolovať si elektrické zariadenie pred výkonom práce (poškodenie zariadenia, poškodenie izolácie prívodného káblu,)zabezpečiť vhodné zábrany pred úrazom el. prúdu (nevodivé rukoväte, nevodivé podložky,)používať pridelené osobné ochranné pracovné prostriedkynerozoberať zariadenia, nesnažiť sa ich opraviť, nevykonávať údržbu ak na dané činnosti  nemá zamestnanec oprávnenie alebo ak si nie je istý, či je zariadenievypojené zo sietepri práci z elektrickým zariadením byť plne sústredený na prácuPovinnosti zamestnávateľapoveriť prácou len zamestnancov preukázateľne oboznámenými s pravidlami BOZP a s návodom na použitie daného elektrického zariadeniavykonávať pravidelné revízie, ktomi sa kontroluje stav bezpečnosti daného zariadenia počas jeho používania v stanovených lehotách oprávnenou osobou.Bezpečnosť pri práci v kuchyni Faktory bezpečnosti pri práci v kuchyniPri organizovaní a riadení práce v kuchyni treba brať do úvahy faktory, ktoré vo zvýšenej miere negatívne pôsobia na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci v kuchyni:manipulácia s bremenami a ich prenášaniedlhé státie a statické pozície pri pracovných činnostiachzvýšená tepelná a vlhkostná záťažkontakt so zákazníkmi (občas problémovými)vysoký podiel ručnej prácevynútené tempo práce a vyššia úroveň stresu  Práca pri zvýšenom vynútenom tempe spôsobuje väčšiu nepozornosť zamestnancov, zvýšenú vyčerpanosť a tým následne aj zvýšené riziko spôsobenia úrazu sebe alebo inému zamestnancovi. Z toho dôvodu je potrebné zabezpečiť zamestnancom čo najlepšie pracovné podmienky.Pred začatím práce v kuchyni vedúci pracovník určí:postupnosť jednotlivých prácpotrebu technického vybavenia a jeho dostupnosťpotrebu surovín a ich aktuálny stavukladanie a likvidáciu odpadupotrebné osobné ochranné a pracovné prostriedky pre jednotlivé činnosti a pracovné pozícieZamestnanci musia byť na prácu v kuchyni dostatočne odpočinutý, musia byť oboznámený so zásadami BOZP na pracovisku, musia sa správať na pracovisku podľa pracovných postupov a predpisov, nesmú požívať omamné a psychotropné látky na pracovisku a ani pod ich vplyvom chodiť do práce.Zamestnanci si musia pred začatím prác skontrolovať zariadenia a nástroje, ktoré budú počas práce používať (ochranné zariadenia, kryty, ovládacie prvky,), skontrolovať a následne používať osobné ochranné pracovné prostriedky ktoré im boli pridelené. Niekoľko zásad bezpečnej práce v kuchynidbať podľa možností o vlastné zdravie a bezpečnosť, tiež o zdravie a bezpečnosť kolegovnosiť predpísané osobné ochranné pracovné prostriedkyspod odevu nesmú voľne vytŕčať vlajúce časti alebo šnúrky, dlhé vlasy je nutné spínať sponkou/gumičkou a nosiť čiapku/šatku, nenosiť retiazky, prstene, dlhé náušnice a náramkydodržiavať pracovné pokyny, postupy a pravidlá bezpečnej prácepri používaní strojov dodržiavať návod na obsluhu a bezpečnostné pravidlápri skladaní pokrývok z nádob s horúcim obsahom treba pokrývku dvíhať smerom od seba, aby sa predišlo možnému opareniupri práci s horúcimi nádobami používať ochranné rukavicepri manipulácii s rozpáleným olejom postupovať opatrne, aby nedošlo k riziku popálenia zamestnancovpri otváraní zariadení na tepelnú úpravu jedla alebo rúry je treba stáť bokom aby nedošlo k opareniupodlahy v kuchyni musia byť udržiavané čisté a suchézvláštnu pozornosť je potrebné venovať plynovým šporákom kde by z dôvodu unikania plynu mohol vzniknúť požiar,nenechávať otvorené dvierka od rúr, umývačiek riadu a skriniek,všetky poruchy, nedostatky na strojoch, zariadení, používanom náradí, alebo elektrickej inštalácii treba hlásiť nadriadenému a nepokúšať sa ich opravovať,po ukončení pracovnej činnosti na elektrospotrebičoch vypnúť prívod elektriny,na krájanie používať vhodnú protišmykovú dosku,všetky stroje a nástroje na rezanie a krájanie, musia mať príslušné ochranné zariadenia, nesmú sa vyraďovať z činnosti a zamestnanci ich musia používať.Autor: Ing. Michal Koveždy   Nevyznáte sa vo všetkých predpisoch a potrebujete pomôcť v oblasti BOZP? Kontaktujte nás a promptne vám pomôžeme. Kontakt Príspevok Bezpečnosť pri práci s elektrickými zariadeniami a v kuchyni je zobrazený ako prvý na HASPO.sk.

prejsť na článok

Navštívte jediný showroom so zdvíhacími zariadeniami v Bratislave

Ak si chcete v Bratislave pozrieť alebo vyskúšať zdvíhacie zariadenie pre ZŤP, môžete navštíviť predvádzací showroom v spoločnosti ARES. Ten sa nachádza na Elektrárenskej ulici 12091 a je to najväčší showroom so zdvíhacími zariadeniami na Slovensku. Návšt

prejsť na článok

Výmena elektrických rozvodov

Výmena elektrických rozvodov  Výmena elektrických rozvodov - je to naozaj potrebné? 

prejsť na článok

Čo znamená ochrana zdravia a bezpečnosť na pracovisku?

Čo znamená bezpečnosť a ochrana zdravia na pracovisku? V tomto článku definujeme bezpečnosť a ochranu zdravia na pracovisku, čo to znamená pre zamestnáv

prejsť na článok

BORA – Užívajte si novú slobodu v kuchyni

Spoločnosť BORA z Raublingu v Hornom Bavorsku zásadne mení vnímanie a architektúru v životnom priestore kuchyne so svojimi účinnými systémami varných dosiek s integrovaným odsávaním. Postupne Vám na našej Facebookovej stránke Luxusné spotrebiče budeme pri

prejsť na článok