Aromatické uhľovodíky vo vode

Polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) sú organické látky definovane ako homológy benzénu. Tieto uhľovodíky sú vďaka priemyslu a spaľovaniu fosílnych palív už bežnou súčasťou životného prostredia.Polycyklické aromatické uhľovodíky sú tumorózné a toxické. Existujú ich stovky druhov a ich vlastnosti závisia na molekulovej hmotnosti. Limit vo vode je max: 0,04 mg/l. Príklady antracén, acenaftylen, naftalen, acenaften, fluoren, fenantren, fluoranten, pyren, benz(a)antracen, chrysen, benzo(b)fluoranten, benzo(k)fluoranten, benzo(a)pyren, dibenzo(a,h)antracen, indeno(1,2,3-c,d)pyren a benzo(ghi)perylen. Čisté zlúčeniny týchto uhľovodíkov sú biele prípadne žltkasté pevné látky kryštalického charakteru s zložitou rozpustnosťou vo vode. V olejoch a tukoch sa rozpúšťajú dobre. Zdravotné riziká aromatických uhľovodíkov Rakovina, poruchy reprodukcie a mutácie u zvierat, ohrozenia zdravého vývoja plodu, podráždenie až popálenie kože. Veľkým zdrojom benzo (a) pyrénu sú cigarety. Tak každá vnesie do fajčiara približne 25 ng tejto látky Odstraňovanie aromatických uhľovodíkov z vody Odstraňovanie polycyklických aromatických uhľovodíkov sa vykonáva metódou koagulácie alebo sorpcie. Sorpcia týchto prvkov z vody znamená zachytenie prvkov z vody na povrchu tuhej fázy. To sa vykonáva buď vplyvom chemisorpcie alebo adsorpcie. Dopytovať úpravu vody Příspěvek Aromatické uhľovodíky vo vode pochází z EuroClean.sk

prejsť na článok

Konferencia OSN o vode

Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martin Kováč sa zúčastnil historicky najväčšej Konferencie OSN o vode od roku 1977.

prejsť na článok

Kúpanie v horúcej vode

Viete, prečo sa môžu chlapi kúpať v horúcej vode iba chvíľku? Lebo po siedmich minútach sú vajcia natvrdo a párok praská.

prejsť na článok

Chce sa kúpať

Na brehu Mŕtveho mora sedia na móle Mária s Jozefom a kývajú nohami vo vode. Naokolo šantia vo vode deti. Pred nimi sa po hladine prechádza smutný Ježiš a vzlyká: - Aj ja sa chcem kúpať!

prejsť na článok

Zástupca agrorezortu sa zúčastnil konferencie OSN o vode

Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Martin Kováč sa zúčastnil historicky najväčšej Konferencie OSN o vode od roku 1977.

prejsť na článok

Meranie chlóru vo vode

Meranie chlóru Chlór sa využíva na dezinfekciu vody vo viacerých formách formách. Ak sa dávkuje do vody, nachádzame ho vo forme voľnej a viazanej. Chlór voľný má dezinfekčný účinok a oxidačný účinok. Pri koncentrácii do 3 mg/l nie je pre ľudský organizmus

prejsť na článok