Angelika čínska v boji s neplodnosťou

Angelika čínska/andělika čínská, Angelica sinensis (Oliv.) Diels., Apiaceae Angelika čínska, známa aj ako „Dong Quai“ je rastlina pochádzajúca z Číny, Japonska a Kórey. Jej koreň je liekopisnou drogou čínskeho liekopisu. Patrí medzi najčastejšie používanú drogu v tradičnej čínskej medicíne a niekedy sa jej hovorí aj „ženský ženšen“. Koreň angeliky čínskej okrem iného upravuje nepravidelnú menštruáciu, amenoreu či dysmenoreu (bolestivú menštruáciu) a ženskú neplodnosť, vďaka jej schopnosti tonizovať oslabenú maternicu zlepšením jej metabolizmu, ako aj reguláciou hormonálnej rovnováhy a zlepšení pravidelnosti menštruácie. Droga sa odporúča na zmiernenie návalov počas menopauzy, kŕčov maternice, reprodukčnú dysfunkciu, metrorágiu (krvácanie mimo predpokladané menštruačné), PMS, suchosť vagíny a endometriózu. Koreň angeliky sa považuje za drogu, ktorá pôsobí na maternicu relaxačne aj tonizujúco. Dve hlavné zložky koreňa ovplyvňujú hladké svalstvo maternice amfotérne. Relaxačné účinky (proti kŕčom) sa pripisujú zložkám silice. Na druhej strane tonizačné, stimulujúce účinky sa pripisujú zložkám rozpustným vo vode. Pre možnosť liekovej interakcie sa neodporúča súbežné užívanie koreňa angeliky čínskej s liekmi ovplyvňujúcimi riedenie krvi (napríklad warfarínom), nesteroidnými analgetikami (liekmi na potlačenie bolesti a zápalu) či s cesnakom alebo ginkom. Pre možné riziko zvýšenia krvácania sa neodporúča užívať angeliku čínsku pred plánovaným chirurgickým či dentálnym zákrokom. Pre obsah psoralénu a bergapténu existuje pri užívaní angeliky čínskej potenciálne riziko vzniku fotosenzitívnej reakcie, ktoré je možné znížiť na minimum ochranou pred slnečným žiarením. Užívanie sa neodporúča ani jedincom, u ktorých sa v rodine vyskytla rakovina prsníka, vaječníkov, či prostaty. Tento text je chránený autorským zákonom. Žiadna časť textu nemôže byť rozširovaná, alebo reprodukovaná bez predchádzajúceho súhlasu autora. The post Angelika čínska v boji s neplodnosťou appeared first on Bylinkové čaje.

prejsť na článok

Do Európy smeruje ďalšia čínska investícia do výroby elektromobilov

Čínska automobilka Chery by mohla rozšíriť svoje obzory vybudovaním tovární v Európe a Spojenom kráľovstve do konca desaťročia. The post Do Európy smeruje ďalšia čínska investícia do výroby elektromobilov appeared first on MojElektromobil.sk.

prejsť na článok

Bojí sa

Viete, čoho sa najviac bojí cigareta? Že ju pretiahnu.

prejsť na článok

Kto sa bojí ruskej admády

Viete, kto sa bojí ruskej armády? Už iba ruskí muži vo veku 18 až 55 rokov.

prejsť na článok

Blondínka a PC

Viete, prečo sa blondínka bojí prísť k počítaču? Lebo sa bojí myši.

prejsť na článok

Ploštičník pomocník s neplodnosťou

Ploštičník strapcovitý/ploštičník hroznatý, Cimicifuga racemosa (L.) Nutt. (syn. Acteae racemosa L.), Ranunculaceae Ploštičník strapcovitý je rastlina pochádzajúca zo severnej Ameriky, no účinky jeho podzemku pri liečbe neplodnosti sú známe najmä z indick

prejsť na článok