Ako začať s behom správne

Beh je skvelý spôsob, ako sa udržať fit a zdravo, no pre začínajúcich bežcov môže byť začiatok dosť náročný. Ak patríš medzi tých, ktorí sa chcú pustiť do behu, tu je niekoľko dôležitých tipov, ktoré ti pomôžu beh si zamilovať. 1. Začni s plánom: Pred začatím behu si stanov realistický plán. Začni s krátkymi vzdialenosťami a postupne ich zvyšuj. Napríklad prvý týždeň môžeš zvládnuť 2-3 krát vzdialenosť 1-2 km. Postupne zvyšuj vzdialenosti o 10-15% každý týždeň. 2. Investuj do kvalitnej obuvi: Výber správnej obuvi je kľúčový pre pohodlný a bezpečný beh. Navštív obchod so špecializovanými bežeckými topánkami a nechaj si poradiť od odborníka, ktorý ti pomôže vybrať topánky podľa tvaru tvojho chodidla, štýlu držania tela a povrchu po ktorom plánuješ behať. 3. Pozor na postoj a techniku: Určenie správneho postavenia tela a techniky behu je kľúčom pre zlepšenie výkonu, minimalizáciu rizika zranení a efektívny pohyb počas behu: Drž chrbát rovno: Správny postoj počas behu je základom pre udržanie rovnováhy a správneho zarovnania tela. Uisti sa, že tvoja chrbtica je v prirodzenom a neutrálnom postavení, nezakrivená a ani príliš ohnutá. Ramená by mali byť uvoľnené a poklesnuté, nie napnuté nahor. Sleduj polohu svojich nôh: Dbaj na to, aby sa tvoje nohy pohybovali rovnomerne a v súlade s tvojím pohybom. Pri dopade nohy na zem by mala byť predná časť chodidla prvou časťou dotýkajúcou sa zeme. Sleduj, aby tvoj krok bol rovnomerný a efektívny, minimalizuj nadmerný zdvih alebo prekríženie nôh. Sústreď sa na polohu rúk: Ruky by mali byť uvoľnené a držané približne na úrovni bokov. Drž ich v príjemnom a prirodzenom postavení, pohybuj sa s nimi rytmicky a mierne ohni v lakťoch. Ruky by mali byť uvoľnené. Rytmus dýchania: Počas behu sa snaž udržiavať pravidelný rytmus dýchania. Hlboké a pravidelné dýchanie pomáha dodávať tvojmu telu potrebný kyslík a udržiavať ťa v rytmickom pohybe. Sústreď sa na hlboké výdychy a pomalé nádychy. 4. Rozohriatie a ochladzovanie: Pred behom vykonaj niekoľko minút zahrievacieho cvičenia, ako sú dynamické strečingy alebo ľahký beh na mieste. Po behu urob cvičenia na ochladenie, ako sú statické strečingy, ktoré uvoľnia napätie v svaloch a znížia riziko zranení. 5. Strava a hydratácia: Udržuj vyváženú stravu s dostatočným množstvom bielkovín, uhľohydrátov a zdravých tukov. Pi dostatok vody pred, počas a po behu na udržanie hydratácie tela a zabezpečenie energie pre svaly. 6. Postupné zvyšovanie náročnosti: Neponáhľaj sa so zvyšovaním náročnosti. Postupne zvyšuj vzdialenosť alebo intenzitu behu. Ak je tvojím cieľom napríklad 5-kilometrový beh, postupne zvyšuj vzdialenosť až na túto hranicu. Daj telu dostatok času na prispôsobenie sa. 7. Plánuj: Stanov si pravidelný harmonogram behu a dodržiavaj ho. Zároveň si daj dostatok času na odpočinok. Pravidelný beh umožňuje postupný rozvoj kondície, no odpočinok je rovnako dôležitý pre regeneráciu tela a prevenciu zranení. The post Ako začať s behom správne appeared first on LOYA™.

prejsť na článok

7 dôvodov, prečo začať svoj deň zdravými raňajkami

1. Dôvod: Chránite svoje zdravie Je správne naštartovať svoj deň potrebnými živinami, ktoré zabezpečia správne fungovanie tela! Zdravé raňajky vám okrem energie (kalórií) poskytnú aj výživu, ktorú vaše telo potrebuje, vrátane bielkovín, vlákniny, vitamíno

prejsť na článok

Ako správne prijať proces zmien a ako „inovovať“ sám seba?

Let's get skin serious Mnohí z nás prechádzajú turbulentným obdobím zmien, mnohých zmena ešte len čaká. Inšpirujte sa v odľahčenej business story, Víta Vážana, generálneho

prejsť na článok

Investovanie jednoducho #6: Ako začať investovať

Investovanie je jednoduchšie, než sa zdá. Navyše je to skvelý nástroj na dosiahnutie finančnej stability [] Článek Investovanie jednoducho #6: Ako začať investovať se nejdříve objevil na rozumieminvesticiam.sk.

prejsť na článok

TANGLE TEEZER

TANGLE TEEZER - profesionálna kefa na rozčesávanie vlasov.  Kefa na vlasy Tangle Teezer padne perfektne do každej ruky a behom chvíle jemne a bez namáhania rozčeše aj tie nejzacuchanější vlasy - mokré i suché.

prejsť na článok

Investovanie jednoducho: #2 Prečo začať investovať?

Do popredia sa čoraz viac dostáva téma investovania. Niet sa čomu čudovať, pretože je stále [] Článek Investovanie jednoducho: #2 Prečo začať investovať? se nejdříve objevil na rozumieminvesticiam.sk.

prejsť na článok