Ako správne sušiť ovocie a zvládnete ho sušiť u seba doma?

Sušené ovocie je obľúbenou pochúťkou. Okrem toho ide o spôsob, ako životnosť plodov výrazne predĺžiť. Namiesto niekoľkých dní vám môže sušené ovocie vydržať dlhé týždne a v mnohých prípadoch aj mesiace. Ako ovocie správne sušiť a dá sa to zvládnuť aj v domácich podmienkach? Sušenie ovocia nie je ničím novým Konzervácia potravín sušením nie je v základnom princípe ničím novým. Naopak ide pravdepodobne o najstarší spôsob skladovania potravín a metódu, ako prežiť menej úrodné časti roka, či dokonca menej úrodné roky. Výrazne sa ale mení spôsob, akým sa potraviny sušia, a to platí aj pre sušené ovocie. Dnes by už málokomu napadlo vyskladať ovocie na slniečku a sušiť ho na kameni za horúceho vetra. Namiesto toho ovocie spravidla sušíme v interiéri. A to buď na kúrení, v rúre, alebo priamo v spotrebiči na to určenom, teda v domácej sušičke ovocia. Je možné usušiť čokoľvek? S trochou zveličenia možno povedať, že aj doma môžete usušiť prakticky ľubovoľné ovocie. Čím viac ale obsahuje vody, tým horšie sa vám bude sušiť. Extrémnym príkladom je vodný melón. Z toho vám po usušení nezostane prakticky nič a v domácich podmienkach tak jeho sušenie zmysel príliš nedáva. Podobne je na tom sušený ananás. Aj v jeho prípade odporučíme siahnuť skôr po hotovom produkte v obchode. Aj v sušičke by ste ho totiž museli sušiť niekoľko dní. Na domáce sušenie sú tak ideálne „klasické“ plody ako jablká, hrušky, slivky, marhule, broskyne či hroznové víno. Dáva „prirodzené“ sušenie zmysel? Ak máte veľkú úrodu a nedisponujete sušičkou ovocia, možno si kladiete otázku, či môžete ovocie sušiť len tak rozložené v miestnosti. Možné to samozrejme je, ale riskujete, že namiesto usušenia podľahne ovocie skaze. Ovocie totiž budete sušiť mimo rúry či sušičky často aj niekoľko týždňov. Riziko, že sa v prvých dňoch objaví na ovocí pleseň, je obrovské. Okrem toho je tu aj riziko napadnutia ovocia hmyzom alebo znečistenia prachom. Len tak vo voľnom priestranstve tak odporúčame sušiť iba ovocie určené na dekoráciu – napríklad plátky pomarančov. Ako je to teda ideálne? Okrem hotového sušeného ovocia z obchodov je najlepším riešením domáca sušička potravín. Tá sa postará o ideálnu teplotu aj cirkuláciu vzduchu. Bez väčšej námahy zvládnete dokonale usušiť skutočne takmer čokoľvek. Príliš sa nemusíte báť ani účtu za elektrinu, sušenie prebieha za nízkych teplôt a spotreba energie je preto primeraná. Ovocie by ste mali, s výnimkou menších plodov, nakrájať na plátky. Tie by mali spravidla byť vysoké okolo 6 až 8 milimetrov. Vždy si ale detailne naštudujte, ako konkrétne plody ideálne usušiť. Zamerajte sa aj na spôsob skladovania hotového sušeného ovocia. Príspevok Ako správne sušiť ovocie a zvládnete ho sušiť u seba doma? zobrazený najskôr Dom a záhrada.

prejsť na článok

Elektrické sušiče BigBoi

Hľadáte spôsob ako efektívne sušiť ako bez škrabancov? Predstavujeme BigBoi

prejsť na článok

Ako sa starať o montérky?

Montérky ako hlavná súčasť pracovného odevu sú denne vystavované rozličným druhom špiny – či už sa jedná o rôzne tekutiny, prach alebo farbu. Udržať ich čisté počas práce je prakticky nemožné. Nielen, že kvalitu a životnosť vašich montérok podnecuje množs

prejsť na článok

Starostlivosť o funkčné oblečenie

Od funkčného športového oblečenia očakávame jeho výnimočné vlastnosti. Je navrhnuté tak, aby pri akejkoľvek aktivite zabezpečilo rýchly odvod potu z tela, rýchle schnutie materiálu, priedušnosť a pocit sucha, aby naša pokožka prirodzene dýchala. Aby sme s

prejsť na článok

Last minute Valentín

Parfém, kvety alebo šperk je stávka na istotu, milí páni. Zaobstarať ich zvládnete aj cestou domov z práce za 10 minút.Ďalšie články

prejsť na článok

U medveďov Lepšie ako doma!

U medveďov Lepšie ako doma! Resťaurácia otvorená denne 7-20:00!. V bistre U medveďov, na vás náš milý a ochcotný peronál čaká s perfektnnými jedlami aj nápojmi! Tešíme sa na Vás! The post U medveďov Lepšie ako doma! appeared first on Tri Vody

prejsť na článok