10 EURO/2021 - Uvedenie do prevádzky podzemnej vodnej elektrárne v Kremnici - 100.výročie

Strieborná zberateľská eurominca v nominálnej hodnote 10 eur100. výročie uvedenia do prevádzky podzemnej vodnej elektrárne v Kremnici Baníci v Kremnici po stáročia vyberali zo zeme poklady prírody. Hľadanie symbiózy banskej činnosti a vody, ktorá je pre baníka dobrým sluhom, ale zlým pánom, vyústilo do výroby elektrickej energie, ktorá je bežnou súčasťou života. Podzemná vodná elektráreň v priestoroch na úrovni Hlavnej dedičnej štôlne v hĺbke 245 m premieňa od roku 1921 silu vody na elektrickú energiu a je významným príkladom technickej zručnosti. Dĺžka Hlavnej dedičnej štôlne medzi šachtou č. IV v Kremnici a ústím pri rieke Hron je 11 km. Prevýšenie je len 5,5 m a miestami to vyzerá , že voda tečie do kopca. Jedinou funkčnou je v súčasnosti šachta č. IV. Spolu so strojovňou a ťažným strojom slúži v nezmenenom technickom stave. Pri prítoku vody 1200 l za sekundu dosiahne elektráreň spoločný max. výkon výroby 2,16 MW. Takýto typ diela je v Európe výnimočný, preto je podzemná vodná elektráreň v Kremnici národnou kultúrnou pamiatkou Slovenska. Zámerom Kremnickej banskej spoločnosti, s. r. o je zachovať si výnimočnosť a krásu, ktorú sme týmto unikátom zdedili.

prejsť na článok

Telefonovanie do elektrárne

Viete, ako telefonuje blondínka do elektrárne? Cez elektrickú zástrčku.

prejsť na článok

Doprava a platba

Doprava pre Slovenskú republiku : Slovenska pošta (1.trieda doporučene) 2,79€ Zásielkovňa 2,49€ Pri objednávke nad 30€ poplatok za dopravu nehradíte.Kurierská spol

prejsť na článok

Čo sa nám podarilo v úspešnom roku 2021

Rok 2021 bol pre našu spoločnosť kľúčový. 30. výročie sme oslávili tým najlepším možným darčekom – zaznamenali sme pozitívny obrat [] The post Čo sa nám podarilo v úspešnom roku 2021 appeared first on EMM.

prejsť na článok

Elektrárne na kopcoch

Viete, prečo sa elektrárne stavajú na kopcoch? Pretože potom tie elektróny do údolia len tak frčia.

prejsť na článok

5 euro

Syn pýta od otca 5 euro. Otec hovorí: - Čo? Štyri eurá? Načo sú ti 3 eurá, veď za dve si nič nekúpiš!? Tu máš jedno euro a rozdeľ sa so svojím bratom!

prejsť na článok