10 EURO/2021 - Alexander Dubček

Strieborná zberateľská eurominca v nominálnej hodnote 10 eur100. výročie narodenia Alexandra Dubčeka Alexander Dubček (1921 – 1992) – jedna z najvýznamnejších osobností moderných slovenských dejín, uznávaný doma i vo svete ako demokrat a Európan. Bol lídrom KSČ necelých 16 mesiacov v rokoch 1968 – 1969. Jeho meno je symbolom obrodného procesu a neúspešného pokusu o nastolenie socializmu s ľudskou tvárou v Československu. Po dvadsaťročnej normalizačnej nútenej „prestávke“ v pozícii „väzňa na slobode“ sa vrátil na konci studenej vojny do domácej i európskej politiky. V jeho hodnotovom vzorci zostali na prvom mieste ľudskosť, sociálne cítenie, vlastenectvo a demokracia. Významným medzníkom v jeho osobnom živote bol november 1988, keď mu jedna z najstarších univerzít na svete – univerzita v talianskej Bologni, udelila titul Dr. h. c. Bola to vysoká pocta nielen jemu, ale aj celému reformnému a demokratickému hnutiu v Československu. Pri preberaní diplomu sa Dubček prihlásil aj k výstavbe „spoločného európskeho domu“, čo ho prezentovalo ako politika európskeho rozmeru. Presadzoval dôslednú platformu demokratického socializmu sociálnej spravodlivosti v pluralitnej občianskej spoločnosti.

prejsť na článok

Doprava a platba

Doprava pre Slovenskú republiku : Slovenska pošta (1.trieda doporučene) 2,79€ Zásielkovňa 2,49€ Pri objednávke nad 30€ poplatok za dopravu nehradíte.Kurierská spol

prejsť na článok

5 euro

Syn pýta od otca 5 euro. Otec hovorí: - Čo? Štyri eurá? Načo sú ti 3 eurá, veď za dve si nič nekúpiš!? Tu máš jedno euro a rozdeľ sa so svojím bratom!

prejsť na článok

Majstrovstvá SR v Shito Ryu Karate

16.4.2022 sa v Šuranoch konali 16. majstrovstvá SR v Shito Ryu Karate. Karate Klub AC UNIZA Žilina na turnaji reprezentovala trojčlenná mini výprava, pričom všetci jej členovia si domov zhodne odniesli bronz. Výsledkový servis: 3. miesto: Broďani Alexand

prejsť na článok

EURO 7 je takmer tu: Úradníkom EÚ umožní v reálnom čase na diaľku vypnúť vám auto

MIMORIADNE: Európska únia chce byť cez EURO 7 schopná obmedziť ďalšiu jazdu ak neuposlúchnete rozkaz jazdiť ekologicky. The post EURO 7 je takmer tu: Úradníkom EÚ umožní v reálnom čase na diaľku vypnúť vám auto appeared first on AndroidPortal.sk.

prejsť na článok

Ku každému nákupu nad 50 euro darček

Ku každému nákupu nad 50 euro , Vám pribalíme desiatový box , do vypredania zásob .

prejsť na článok